Що таке глютен

У складі деяких продуктів можна побачити глютен. А на деяких упаковках харчових продуктів можна зустріти напис «Без глютену». Що це за речовина, у чому її особливість і як вона діє на організм людини, читайте далі.

Зміст

користь та шкода глютену

Глютен – це що таке

Глютен – це клейковина або рослинний білок, який міститься у злакових продуктах: ячмені, житі, пшениці, вівсі. Своєю чергою глютен містить два види білка: глютенін та гліадин. Під час нагрівання вони утворюють еластичну сітку, що розтягується та затримує газ. Це дозволяє борошняним виробам бути пишними або пружними та довго зберігати свою форму.

Користь та шкода глютену

Користь зазначених злаків у тому, що в них містяться швидкі вуглеводи, а саме клітковина, яка бере участь у процесі травлення. Вона виводить токсини та шлаки з кишечника. Глютен сам не шкідливий, якщо у вас немає непереносимості цієї речовини.

продукти з глютеном

У яких продуктах міститься глютен

Глютен міститься у більшості продуктів, адже він надає тягучості та еластичності. Найбільший вміст глютену мають такі продукти:

  • пшениця (хліб, макарони, випічка);
  • жито, овес, ячмінь;
  • сухі сніданки;
  • ковбаси;
  • консерви;
  • солодощі;
  • густі соуси та заправки;
  • йогурти;
  • пиво;
  • морозиво.

Глютен часто використовують для приготування швидкої їжі. Тому у фастфудах та напівфабрикатах також його багато.

продукти без глютену

Перелік продуктів без глютену

Глютен точно не міститься у таких продуктах:

  • білкових та натуральних молочих продуктах (м’ясо, риба, яйця, птиця, сир, кефір);
  • вершковому маслі та олії;
  • меду;
  • овочах (картопля, капуста, горох, огірки);
  • фруктах (яблука, груші);
  • ягодах;
  • крупі та борошні з гречки, рису, кукурудзі, картоплі, сої, вівса;
  • картопляному крохмалі;
  • насінні льону;
  • пшоні.

Що таке целіакія

Непереносимість глютену має лише 1% людства. Це люди з генетичною схильністю. Ця хвороба називається целіакією і передається у спадок. При целіакії порушується робота шлунково-кишкового тракту, коли в організм потрапляє глютен.

Діагностувати захворювання в малюка можна вже на першому році. Коли батьки дають дитині злакові каші, а вона при цьому втрачає вагу і має постійний пронос, варто звернутися до лікаря для точного діагностування. Адже так малюк не отримує достатньої кількості вітамінів для росту та розвитку. Якщо хвороба підтверджена, то з раціону малюка необхідно виключити глютенові продукти, щоб їхній організм повноцінно засвоював вітаміни й мінерали.

що таке целіакія

Непереносимість глютену

Іноді про непереносимість глютену говорять як про алергію. Цей хворобливий стан має характерний прояв.

Ознаки непереносимості глютену

Щоб не сплутати захворювання з іншими порушеннями шлунково-кишкового тракту, необхідно знати основні симптоми:

  • діарея;
  • нестійкі випорожнення із різким запахом;
  • дискомфорт у животі;
  • підвищене газоутворення;
  • здуття живота;
  • краплі слизу або жиру в калі, що свідчить про неповноцінне перетравлення їжі.

Чим загрожує відмова від глютену здоровій людині

Здорова людина не повинна відмовлятись від продуктів з глютеном. Злаки, які містять цю речовину, важливі для повноцінного розвитку та діяльності організму. Рослинний білок такий самий значний компонент, як і тваринний. Він також бере участь у формуванні амінокислотного складу.

непереносимість глютену

Міфи про глютен

З появою глютену в маркетинговій мережі навколо глютену утворилося безліч міфів. Ось основні з них:

  • глютен призводить до метеоризму та здуття живота (правда: це загрожує лише людям з непереносимістю білка, в інших випадках він не може спричинити таких симптомів);
  • сприяє ожирінню (правда: насправді всі хлібобулочні вироби калорійні та впливають на вагу, а сам глютен тут ні до чого);
  • викликає рак і серцево-судинні хвороби (правда: це може статися лише у людини з целіакією через нестачу корисних речовин в організмі, тому що жодного дослідження, яке довело б шкоду глютену на здорову людину);
  • косметичні засоби та побутова хімія без глютену корисніші (правда: це ще один прийом маркетологів, підвищити увагу, а, можливо, і ціну на продукт такими гаслами);
  • безглютенова дієта корисна (правда: її користь буде відображатися тільки у людей, яким дійсно вона необхідна, інакше така дієта може навіть завдати шкоди організму);
  • раніше в хлібі було більше глютену: агрономи не можуть впливати на білковий склад культур — кількість глютену залежить від їхнього сорту.

міфи про глютен

Висновок

Глютен не може зашкодити здоровому організму, тому якщо у вас немає протипоказань, дотримуватися безглютенової дієти немає сенсу. Навпаки, така гонка за модою може нашкодити організму. Харчуйте правильно та повноцінно для високої життєздатності.

Написати відповідь:

Ваша електронна адреса не буде опублікована

Site Footer

Sliding Sidebar